![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Orzechy pistacjowe pochodzą z Azji Środkowej. Są one superżywnością o niskiej wartości kalorycznej, pysznym smaku i lekkostrawności. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Często spotyka się pistacje obrane ze skórki. Unikaj solonych. Zwróć uwagę na kolor owoców w sklepie, ponieważ im bardziej są zielone, tym lepszej jakości. Pistacje są bogate w wit. B, A, E, minerały takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i cynk, a przede wszystkim żelazo i miedź, których jedna filiżanka dostarcza 44% zalecanego dziennego spożycia. Pistacje mają dobroczynny wpływ na kości, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i zapobiegają niektórym nowotworom. Bez względu na to, czy jesz je na surowo, czy używasz jako dodatek do deserów lub innych dań, zawsze jest to krok we właściwym kierunku.