SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Pistacje

Orzechy pistacjowe pochodzą z Azji Środkowej. Są one superżywnością o niskiej wartości kalorycznej, pysznym smaku i lekkostrawności. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Często spotyka się pistacje obrane ze skórki. Unikaj solonych. Zwróć uwagę na kolor owoców w sklepie, ponieważ im bardziej są zielone, tym lepszej jakości. Pistacje są bogate w wit. B, A, E, minerały takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i cynk, a przede wszystkim żelazo i miedź, których jedna filiżanka dostarcza 44% zalecanego dziennego spożycia. Pistacje mają dobroczynny wpływ na kości, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i zapobiegają niektórym nowotworom. Bez względu na to, czy jesz je na surowo, czy używasz jako dodatek do deserów lub innych dań, zawsze jest to krok we właściwym kierunku.

Przepisy na dania zawierające Pistacje