Lekka sałatka ziemniaczana z jogurtem i jabłkiem
- 15 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Sałatka ziemniaczana nie musi być kulinarnym działem dużego kalibru, które wytaczamy tylko w święta. Wystarczy wymienić parę składników, a uzyskasz lekką, orzeźwiającą i niskokaloryczną sałatkę, której nie będziesz mieć dość po jednej porcji. Jest łatwa w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się zarówno jako lekkie danie kolacyjne, jak i dodatek do mięsa z grilla.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 259 Kcal
- 17 g białek
- 7 g tłuszczów
- 32 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
2
Liście sałat porwij na kawałki, brokuły połam i wrzuć do salaterki. Dodaj jabłko pokrojone w drobną kostkę.
3
W niewielkim naczyniu wymieszaj i lekko ubij składniki na dressing: jogurt grecki, ocet jabłkowy, oliwę, koperek, sól i pieprz.
4
Polej sosem warzywa w salaterce, dodaj ugotowane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki i wymieszaj.
5
Podziel sałatkę na 2 porcje, posyp mielonymi nasionami konopi i pestkami słonecznika.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Naprawdę pyszna, lekka sałatka. Myślę, że można go jeść samodzielnie, a nie tylko jako dodatek do dania głównego. Elastycznie zastąpiłam to, czego nie miałam w domu: zamiast octu jabłkowego użyłam octu balsamicznego, zamiast świeżego koperku suszyłam. Na wierzchu też brakowało nasion słonecznika i konopi, ale i tak bardzo mi smakowało. Dzięki za przepis!
Tłumaczenie automatyczne
Robię rewelacyjnie wielokrotnie i jeszcze się nie zawiodłam, jest dobrze nawet jeśli dodam do tego tofu lub jakiś dodatek i obleję trochę cytryną 🙂
Tłumaczenie automatyczne