
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Obierz i grubo posiekaj cebulę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki. Czosnek pokrój w plasterki. Udka z kurczaka podziel na pół i oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony. Następnie wyjmij mięso z patelni i odstaw.
Na tłuszczu z kurczaka podsmaż posiekaną cebulę (półtorej minuty na wolnym ogniu). Następnie dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, pomidory z puszki, rozmaryn, oregano i tymianek. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj do sosu pół litra wody i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj sobie dużą brytfannę lub formę do zapiekanek.
Po 10 minutach dopraw sos do smaku solą i pieprzem, wsyp makaron orzo i zdejmij z ognia. Zawartość patelni przelej do brytfanny, na wierzchu ułóż podsmażone udka z kurczaka, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez kolejnych 10 minut.
*Orzo to drobny makaron z semoliny, który wyglądem przypomina ryż i ma dość podobne zastosowanie – jako dodatek do dań głównych, do risotta lub sałatek.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczne danie
Całej rodzinie smakowało :)
Tłumaczenie automatyczne
Dobry
Tłumaczenie automatyczne