Klopsiki z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym
- 15 min.
- 45 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 512 Kcal
- 36 g białek
- 29 g tłuszczów
- 25 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
W salaterce wymieszaj mięso mielone, płatki owsiane, tymianek, sól i pieprz. Z ciasta uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekane szalotki i smaż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Usmażoną cebulkę zdejmij z patelni i odstaw.
Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, zwiększ ogień, dodaj klopsiki i smaż je przez 20-25 minut. Podczas smażenia obracaj je kopyścią, żeby równomiernie usmażyły się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj do klopsów usmażoną szalotkę, podlej je bulionem i dodaj curry. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
Na koniec dodaj mleko kokosowe, gotuj przez 2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Jeżeli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, przed podaniem wyjmij z niego klopsy i zblenduj go aż do uzyskania delikatniejszej tekstury.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Sos był bardzo dobry, klopsiki trochę twardsze, następnym razem dodam mniej płatków. Kulki zrobiłam we frytownicy i pod koniec podsmażyłam w sosie.
Tłumaczenie automatyczne
Mój najbardziej ulubiony przepis wszechczasów, jemy zdrowo 😊 więc dodaję tylko około 1/3 bulionu, a mój syn ostatnio wrzucił do sosu puszkę kukurydzy i z tym jest jeszcze lepiej ❤️
Tłumaczenie automatyczne