Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym
- 7 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 316 Kcal
- 8 g białek
- 23 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 80 g żółtej cebuli (drobno pokrój)
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 250 ml półtłustego mleka
- 120 ml śmietany do gotowania (12% tłuszczu)
- ½ lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka fermentującego octu (8%)
- 500 g mrożonej zielonej fasolki (można również użyć świeżych)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Wyjmij fasolkę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.
Wsyp drobno posiekaną cebulkę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.
Posyp cebulę 1 łyżką mąki orkiszowej i smaż przez 1–2 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej zasmażki.
Natychmiast zmniejsz ogień, wlej do garnka 250 ml półtłustego mleka i 120 ml śmietany. Wsyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ciągle mieszając, gotuj przez 9–10 minut, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.
Dodaj 1 łyżkę octu i rozmrożoną fasolkę szparagową. Wymieszaj i gotuj przez 3–4 minuty na średnim ogniu.
Podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dodałam dodatkową łyżkę octu (użyłam wina bily) oraz koperek i nasiona
Tłumaczenie automatyczne