Falafel z batata
- 15 min.
- 35 min.
- Skomplikowane
- 4 porcji
Falafel to danie popularne wśród wegetarian. My wzbogaciliśmy klasyczny przepis o bataty. Koniecznie wypróbuj!
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 110Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 420 Kcal
- 18 g białek
- 8 g tłuszczów
- 69 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
2
Quinoę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3
Ciecierzycę odcedź i umieść w blenderze kielichowym razem z mąką, szalotkami, purée z batatów, pietruszką i kolendrą.
4
Zmiksuj na gładką masę, przenieś ją do miski i wymieszaj z gotowaną quinoą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Z ciasta uformuj kulki i poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 160–170°C.
7
Falafel podawaj z chlebkiem naan i humusem o smaku chili.
Nasza rada
Falafel możesz również usmażyć na patelni na około 4 łyżkach oleju.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo lepki na surowo.
Tłumaczenie automatyczne