Duszona kalarepa w sosie słodko-kwaśnym
- 10 min.
- 18 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Bigos z młodej cukinii już był, to może teraz duszona kalarepa w sosie słodko-kwaśnym? Przekonaj się, że kalarepka jest pyszna nie tylko na surowo. Idealna jako dodatek do mięs lub ziemniaków. Skusisz się?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 139 Kcal
- 4 g białek
- 8 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Obierz kalarepę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
2
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 3 łyżki oliwy.
3
Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez 4–5 minut na średnim ogniu.
4
Dodaj musztardę dijon, kminek i liść laurowy. Smaż przez kolejną minutę na średnim ogniu.
5
Dodaj utartą kalarepę, 2 łyżki octu winnego, 60 ml wody, cukier trzcinowy, sól i pieprz. Zmniejsz ogień na średni i duś do miękkości przez 11–12 minut.
6
Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Robię kalarepę, ale nie znam się na musztardzie. na pewno spróbuję. dzięki za przepis.
Tłumaczenie automatyczne