![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Wymieszaj mąkę, olej, drożdże, ciepłe mleko, sól i cukier. Nakryj czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę, aby wyrosło.
W drugim naczyniu wymieszaj pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oregano i szczyptę soli.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na okrągły placek i przenieś go na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Rozsmaruj na cieście sos pomidorowy z czosnkiem i przyprawami.
Na wierzchu ułóż plasterki świeżych pomidorów i mozzarelli.
Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 190°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
W przypadku mąki żytniej ciasto po upieczeniu jest bardziej suche i wręcz przeciwnie, bardzo lepkie w trakcie wyrabiania. Jeśli chodzi o mnie, następnym razem spróbuję z orkiszem zamiast żyta
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały! Ciasto jest luźne i każdy może nałożyć na nie to, co mu się podoba. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej i ciasto wyszło ładnie.
Tłumaczenie automatyczne