SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 475 Kcal
  • 18 g białek
  • 14 g tłuszczów
  • 65 g węglowodanów

Dobrze przyswajalny magnez zapewnia wysoką jakość snu

  • Najlepiej przyswajalna forma magnezu
  • Naturalny sposób na zmęczenie
  • Przynosi ulgę przy skurczach mięśni
Więcej informacji

Składniki

5 porcje

Naturalne remedium na zmęczenie i rozdrażnienie – Reishi

  • Lepsza odporność
  • Chroni serce
  • Łagodzi stres
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Wyrób na gładką masę. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno go być dwa razy tyle, co na początku.

2

Przygotuj formę do zapiekanek o średnicy 20 cm i pokryj ją papierem. Posyp stolnicę 20 g mąki. Przełóż na nią ciasto i podziel je na 20 porcji o podobnej wielkości. Uformuj z nich kulki i upchnij je w przygotowanej formie do zapiekanek.

3

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut. Po ok. 20 minutach rozgrzej piekarnik do 180°C.

4

Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz buchty przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C, aż nabiorą złotego koloru.

5

W międzyczasie przygotuj sos budyniowy. Do dużego garnka wlej 250 ml mleka, dodaj miód i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałych 250 ml mleka wlej do głębokiego naczynia, dodaj budyń waniliowy w proszku i 2 żółtka. Ubij trzepaczką. Wlej pogrzane mleko z miodem i ekstraktem. Dobrze wymieszaj i przelej z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko. Gotuj przez ok. 1 minutę na wolnym lub średnim ogniu, aby budyń zgęstniał.

6

Upieczone buchty podziel na porcje i bezpośrednio przed podaniem polej sosem budyniowym.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Martina Šimková
24. lutego 2023

bułeczki ładnie wyrosły a do kremu dodałam tylko trochę rumu :)

Tłumaczenie automatyczne

Pája Zav
21. stycznia 2023

krem był za gęsty. Ogólnie nie było źle, ale raczej nie będę tego robić regularnie

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1255403
Lenkagabca
13. stycznia 2023

Przepis znowu mnie nie zawiódł, bułeczki pięknie wyrosły i na drugi dzień były miękkie, super

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu