Bezglutenowe mac ‘n’ cheese
- 15 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 406 Kcal
- 10 g białek
- 8 g tłuszczów
- 78 g węglowodanów
Składniki
- 240 g makaronu ryżowego typu kolanka suchego (*)
- 200 ml śmietany ryżowej
- 80 g cheddara (utrzyj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj purée z batatów. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj pokrojone bataty i gotuj przez ok. 15–20 minut. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Z podanej ilości warzyw powinno powstać ok. 600 g purée.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź. Czas gotowania makaronu ryżowego różni się w zależności od jego typu, ale zwykle jest to ok. 5–10 minut.
Do purée wlej śmietaną ryżową, wymieszaj i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj utarty ser i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wrzuć do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
Podawaj od razu albo przygotuj mac ‘n’ cheese zgodnie z klasycznym przepisem: przełóż danie do formy żaroodpornej i zapiekaj je przez 8–10 minut w temperaturze 180°C.
*W oryginalnym przepisie na mac ‘n’ cheese stosuje się makaron kolanka lub krótkie rurki. Możesz użyć również innych rodzajów makaronu, np. żytniego albo pszennego razowego. Pamiętaj o innym czasie gotowania.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami