Zupa z buraka liściowego
- 15 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Jadasz buraki liściowe? Jeszcze nie? Spróbuj ich w naszej pysznej zupie. Pochodzą z Basenu Morza Śródziemnego. Jeszcze w XVIII były bardzo popularne w Europie Środkowej, a potem niestety na jakiś czas zniknęły. Mają podobne zastosowanie jak liście szpinaku, ale są bardziej orzechowe w smaku.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 135 Kcal
- 4 g białek
- 5 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Zagotuj bulion i wrzuć do niego ziemniaki pokrojone w kostkę.
2
W międzyczasie rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, wsyp drobno posiekaną cebulkę i smaż przez 3 minuty.
3
Posyp mąką orkiszową, aż powstanie jasna zasmażka.
4
Przelej zasmażkę do garnka z zupą i gotuj przez 10 minut.
5
Następnie dodaj do zupy umyte i pokrojone w paski liście buraka.
6
Gotuj przez kolejnych 10 minut.
7
Dopraw zupę 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą i pieprzem.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Absolutnie mnie urzekła! Świetny! :-)
Tłumaczenie automatyczne
Ona była dobra. Chard pięknie chrupie ...
Tłumaczenie automatyczne