Zupa marchewkowa z imbirem
- 10 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Nasza zupa krem z marchewki wspaniale rozgrzeje Cię w chłodny wrześniowy dzień. Imbir uzbroi Cię przeciwko przeziębieniom, a marchewka zapewni dzienną porcję witamin. Zupa jest wegańska, do jej przygotowania użyliśmy wyłącznie roślinnych składników.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 143 Kcal
- 2 g białek
- 7,4 g tłuszczów
- 17,4 g węglowodanów
Składniki
3 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Dymkę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulkę i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj utarty imbir i pokrojoną marchewkę. Wymieszaj i podsmażaj przez kolejnych 10 minut. Podlej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości na średnim ogniu przez ok. 25 minut.
2
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia, a następnie zblenduj blenderem ręcznym na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, mielonym chili i sokiem pomarańczowym.
3
Zupę podziel na 3 porcje, każdą z nich udekoruj 1 łyżką kwaśnej śmietany i podawaj.
Nasza rada
Przed podaniem możesz udekorować zupę wiórkami żółtego sera i świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeżeli gustujesz w pikantnych daniach, do gotowej zupy dodaj odrobinę chili i utartego świeżego imbiru.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonała łagodna zupa, nie miałam soku pomarańczowego, ale i bez niego była wyśmienita.
Tłumaczenie automatyczne
mój 10-letni syn powiedział, że może być na liście
Tłumaczenie automatyczne