
Jemy zdrowo i smacznie

Obierz cebulę i ziemniaka. Pokrój je w drobną kostkę.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę i usmaż warzywa na złoty kolor.
Groszek przepłucz, wsyp do garnka i zalej bulionem. Gotuj do miękkości przez 15 minut na wolnym ogniu.
W międzyczasie przygotuj pesto. Bazylię, oliwę, orzeszki piniowe i sok z cytryny umieść w blenderze wysokoobrotowym i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Dodaj sól, pieprz i 2 łyżki domowego pesto. Resztką pesto możesz udekorować zupę na talerzach.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonała zupa, cytryna w pesto bazyliowym naprawdę się wyróżniała i sprawiła, że zupa była wyjątkowa?
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Świetny! Wziąłem bulion i włożyłem do zupy śmietankę sojową. Mamka :)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Świetny! Podałam więcej wody, wolę cieńszą - przy podawaniu, to mniej pesto, żeby było ciekawie (delikatna kwasowość cytryny). Pod koniec gotowania dodałam trochę groszku konserwowego, żeby coś tam „upłynęło”. :-) Dzięki za przepis!
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego