Zupa krem z groszku z domowym pesto
- 10 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Na świeży groszek cukrowy prosto z grządki trzeba jeszcze trochę poczekać. Skróć sobie oczekiwanie, robiąc naszą zupę krem z zielonego groszku. Udekoruj ją łyżką świeżych zielonych ziarenek, kilkoma orzeszkami piniowymi i listkami świeżej bazylii. Też uwielbiasz groszek?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 316 Kcal
- 9 g białek
- 20 g tłuszczów
- 25 g węglowodanów
Składniki
3 porcji
Sposób przygotowania
1
Obierz cebulę i ziemniaka. Pokrój je w drobną kostkę.
2
W głębokim garnku rozgrzej oliwę i usmaż warzywa na złoty kolor.
3
Groszek przepłucz, wsyp do garnka i zalej bulionem. Gotuj do miękkości przez 15 minut na wolnym ogniu.
4
W międzyczasie przygotuj pesto. Bazylię, oliwę, orzeszki piniowe i sok z cytryny umieść w blenderze wysokoobrotowym i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Dodaj sól, pieprz i 2 łyżki domowego pesto. Resztką pesto możesz udekorować zupę na talerzach.
Nasza rada
Zupę możesz również udekorować łyżką świeżego groszku, kilkoma orzeszkami piniowymi i listkami świeżej bazylii.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo pyszne ❤️.
Tłumaczenie automatyczne
doskonała zupa, cytryna w pesto bazyliowym naprawdę się wyróżniała i sprawiła, że zupa była wyjątkowa?
Tłumaczenie automatyczne
Świetny! Wziąłem bulion i włożyłem do zupy śmietankę sojową. Mamka :)
Tłumaczenie automatyczne