Wiosenna zupa z piersią z kurczaka
- 30 min.
- 57 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 522 Kcal
- 38 g białek
- 18 g tłuszczów
- 49 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Do dużego garnka wlej bulion z kurczaka. Obierz ząbki czosnku i dodaj je do bulionu (w całości). Wrzuć do garnka pierś z kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40–45 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie ugotuj ryż: wsyp go do średniego garnka, zalej litrem wody, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj minut do miękkości pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut. Ugotowany ryż odcedź i przesyp do większego naczynia.
Kiedy pierś z kurczaka będzie miękka, wyłącz gaz i za pomocą kleszczy lub sitka wyjmij mięso i czosnek z bulionu i przełóż je na 10 minut do zimnej wody. Porwij schłodzone mięso na małe kawałki, a czosnek pokrój w plasterki. Wrzuć je z powrotem do bulionu. Dodaj ugotowany ryż i gotuj przez 8–10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj warzywa: obierz marchewkę i pokrój ją za pomocą obieraczki w cieniutkie plasterki, a następnie w zapałki. Możesz też użyć spiralizera do warzyw. Za pomocą noża lub mandoliny poszatkuj cebulę w cienkie plasterki.
Do gorącego bulionu z mięsem i ryżem wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę i mrożony groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, wsyp grubo posiekany lubczyk i wlej sok z cytryny. Podziel na 4 porcje i każdą z nich dopraw 1/2 łyżki oliwy, posyp kiełkami grochu i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Super bardzo smaczna zupa 😘
doskonały
Tłumaczenie automatyczne