Niemiecka kartoflanka z szynką
- 15 min.
- 60 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 278 Kcal
- 13 g białek
- 11 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
- 2× większa żółta cebula
- 1× duża marchew (ok. 100 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 l bulionu wołowego ()
- 3× mniejszy surowy gotowany ziemniak typu B (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynka z kurczaka (zawartości mięsa co najmniej 90%)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej rzepakowy. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż, aż cebula się zeszkli (2–3 minuty). Posyp warzywa mąką i smaż przez kolejne 1–2 minuty. Posyp papryką, smaż przez kolejną minutę, a następnie podlej bulionem. Przykryj garnek i gotuj przez 25–30 minut na średnim ogniu.
Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w drobną kostkę. Po półgodzinie gotowania dodaj do zupy ziemniaki i gotuj do miękkości (ok. 20 minut na średnim ogniu).
Drobno posiekaj czosnek. Szynkę pokrój w grubą kostkę. Dodaj je do gotowej zupy.*
Gotuj przez kolejnych 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.
*Przed dodaniem szynki do zupy upraż ją na suchej patelni nieprzywierającej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobry. 🙂 A na dodatek mieliśmy od Was placki ziemniaczane. Niedzielny obiad udany 🤤
Tłumaczenie automatyczne
doskonały
Tłumaczenie automatyczne
Złodzieje i oszuści!!!! Nie wysłali książek i nie oddali pieniędzy!!!!!!