SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 175–180°C.

2

Zacznij od zrobienia spodu. Przygotuj 2 naczynia. Do jednego wbij żółtka, a do drugiego białka. Do naczynia z żółtkami dodaj miód i olej, ubij wszystko na kogel-mogel. Następnie dodaj 3 łyżki mleka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wyrób dość rzadkie ciasto. Odstaw na chwilę.

3

Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj pianę z białek z ciastem.

4

Przygotuj formę (⌀ 25 cm) i pokryj ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175–180°C. Piecz przez 12–15 minut.

5

Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 35–40 minut.

6

W międzyczasie przygotuj niewielki rondelek i na średnim ogniu zagotuj w nim 200 ml wody. Zanim woda się zagotuje, w dużej misce wymieszaj twaróg i miód. Następnie wsyp do wrzątku agar-agar i gotuj przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlej zawartość rondelka do naczynia z twarogiem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj masę na upieczonym spodzie i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.

7

Kiedy masa zastygnie, przygotuj kąpiel wodną. Będziesz potrzebować garnka i miski (najlepiej szklanej lub nierdzewnej), którą można włożyć do garnka, ale która nie dotyka jego dna. Do garnka wlej niewielką ilość wody (tylko tyle, by jej powierzchnia nie stykała się z dnem miski) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, by zbytnio nie bulgotała. Połam czekoladę na kawałki i wrzuć ją do miski. Miskę ostrożnie wstaw nad garnek z gotującą się wodą i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę, masło i 2 łyżki wody nad gorącą parą. Następnie polej masę serową rozpuszczoną czekoladą i pozostaw na co najmniej 1 godzinę, aby stwardniała.

8

Pokrój ciasto na 10 porcji i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Hana Lukášová
03. marca 2024

Ciasto doskonałe, jedynie czekolada twardnieje, pęka i spływa po twarogu, dlatego następnym razem rozcieńczę ją czymś większym, żeby łatwiej było ją kroić.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1473789
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu