![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Agar odkryty został przez mieszkańców Chin i Japonii już na początku naszej ery. Agar to substancja na bazie roślinnej, którą zastąpić można żelatynę. Nie zawiera kalorii i ma właściwości lecznicze: przynosi ulgę przy zatwardzeniach i uderzeniach gorąca, pomaga w odchudzaniu i obniża ciśnienie. Obfituje w jod, wapń i żelazo. Jak zrobić galaretkę z agaru? Najpierw wsyp go do zimnej wody, tak jak klasyczną żelatynę, pozostaw na chwilę do napęcznienia, a następnie zagotuj. Natychmiast zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie minuty. Agar zastyga w 30 stopniach, a stałą konsystencję przyjmuje już w temperaturze pokojowej. Skala zastosowania jest równie szeroka, jak w przypadku żelatyny. Nadaje się do deserów, galaret na słono i zagęszczania potraw (w miejsce zasmażki).