SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 156 Kcal
  • 4 g białek
  • 8 g tłuszczów
  • 17 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

20 porcje

Sposób przygotowania

1

Do dużego naczynia przesiej mąkę orkiszową. Dodaj masło, żółtka i 5 łyżek wody.

2

Ciasto porządnie wyrób rękami albo z użyciem robota kuchennego, tak żeby nie zostały w nim duże grudki masła. Ciasto powinno dać się bez trudu uformować w kulę*. Kulę owiń folią spożywczą i odstaw na chwilę do lodówki.

3

Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C.

4

Przygotuj nadzienie: jabłka i gruszki oczyść, usuń ogonki i gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Owoce wymieszaj z miodem i olejem kokosowym.

5

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. ⅔ ciasta rozwałkuj na kształt koła, które będzie o kilka centymetrów szersze niż forma do pieczenia.

6

Formę natłuść, posyp mąką i pokryj rozwałkowanym plackiem. Obetnij ciasto, które wystaje nad brzeg formy i dodaj je do pozostałej ⅓.

7

Pokryj ciasto nadzieniem owocowym. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkuj na placek, który następnie potnij w paseczki o szerokości 1–2 cm. Część pasków zapleć w warkoczyki. Warkoczyki i paseczki ułóż w kratkę na owocach, a następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ciasto umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 170–180°C przez 45–50 minut.

8

* Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco zwarte, dodaj kilka łyżek wody albo jeszcze jedno żółtko.

Nasza rada
Jeżeli masz pod ręką domowy dżem, możesz użyć go zamiast świeżych owoców.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Kateřina Hájková
25. stycznia 2022

Świetny

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1036739
Morgie
28. czerwca 2021

Kilka razy byłem w piekle na prośbę dzieci. Jabłka ścieram i trochę słodzę, a część mąki zastępuję pszenicą lub orkiszem :)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1252696
paula
26. maja 2021

Ciasto bez smaku, owoce wciąż trochę twarde i wypuszczone dużo wody ... Następnym razem przed pieczeniem prawdopodobnie podgrzałbym owoce ...

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu