
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Do dużego naczynia przesiej mąkę orkiszową. Dodaj masło, żółtka i 5 łyżek wody.
Ciasto porządnie wyrób rękami albo z użyciem robota kuchennego, tak żeby nie zostały w nim duże grudki masła. Ciasto powinno dać się bez trudu uformować w kulę*. Kulę owiń folią spożywczą i odstaw na chwilę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C.
Przygotuj nadzienie: jabłka i gruszki oczyść, usuń ogonki i gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Owoce wymieszaj z miodem i olejem kokosowym.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. ⅔ ciasta rozwałkuj na kształt koła, które będzie o kilka centymetrów szersze niż forma do pieczenia.
Formę natłuść, posyp mąką i pokryj rozwałkowanym plackiem. Obetnij ciasto, które wystaje nad brzeg formy i dodaj je do pozostałej ⅓.
Pokryj ciasto nadzieniem owocowym. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkuj na placek, który następnie potnij w paseczki o szerokości 1–2 cm. Część pasków zapleć w warkoczyki. Warkoczyki i paseczki ułóż w kratkę na owocach, a następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ciasto umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 170–180°C przez 45–50 minut.
* Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco zwarte, dodaj kilka łyżek wody albo jeszcze jedno żółtko.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały przepis
Tłumaczenie automatyczne
Świetny
Tłumaczenie automatyczne
Kilka razy byłem w piekle na prośbę dzieci. Jabłka ścieram i trochę słodzę, a część mąki zastępuję pszenicą lub orkiszem :)
Tłumaczenie automatyczne