SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Gruszka

Gruszki pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Są one znane z tego, że zawierają duże ilości węglowodanów, ale mało białka i tłuszczu. Spośród węglowodanów, to głównie fruktoza jest dobrze tolerowana przez diabetyków. Zawierają podobną ilość błonnika co jabłka, ale mają również błonnik nierozpuszczalny bogaty w ligninę. Są one stosowane od średniowiecza w celu obniżenia ciśnienia krwi. Wspomagają pracę nerek i dlatego są zalecane przy niewydolności nerek spowodowanej stanem zapalnym. Z minerałów potas, żelazo, miedź, mangan, bor, magnez, z witamin mniejsze ilości wit. C, K oraz witaminy z grupy B. Umyć gruszkę, rozciąć ją i usunąć rdzeń. Nie trzeba je obierać. Doskonale nadaje się do sałatek, deserów, suszenia i dobrze łączy się z serami. Suszone gruszki można podawać samodzielnie.

Przepisy na dania zawierające Gruszka