Zapiekana owsianka
- 15 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Lubisz owsiankę? Następnym razem spróbuj go upiec.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 30Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 377 Kcal
- 10 g białek
- 17 g tłuszczów
- 45 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
- 2× średniej wielkości banan
- 2 łyżki miodu
- 230 g płatków owsianych górskich (waga na sucho)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym (możesz użyć innego rodzaju)
- 50 g orzechów pekan (posiekaj)
- 2× jajko
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 20 g stałego oleju kokosowego (do posmarowania formy)
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
W misce rozgnieć widelcem dwa banany. Dodaj miód i wymieszaj. Następnie sukcesywnie dodawaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i mleko sojowe. Mieszaj aż do powstania ciasta.
3
Następnie dodaj posiekane orzechy, jajka, masło orzechowe i kokos.
4
Ciasto umieść w niewielkiej formie wysmarowanej olejem (15 × 15 cm).
5
Formę umieść w piekarniku i piecz przez 30 minut w temperaturze 170–180°C.
Nasza rada
Do ciasta możesz dodać rodzynki, daktyle albo jakiekolwiek inne orzechy.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
pyszna!!z syropem klonowym i jogurtem naturalnym
kocham ten przepis