Placuszki z kaszy jaglanej ze szpinakiem i dipem miętowym
- 10 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 8 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 197 Kcal
- 6,5 g białek
- 6,4 g tłuszczów
- 27,1 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem, a następnie przepłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób goryczki.
Sparzoną i przepłukaną kaszę wsyp do garnka i zalej wodą do wysokości ok. 2,5 cm nad powierzchnię ziaren. Posól połową łyżeczki soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 10–15 minut.
W międzyczasie przygotuj dip. Drobno posiekaj miętę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i uduś szpinak na wolnym ogniu. Wymieszaj go z ugotowaną kaszą, jajkami, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Mokrymi rękami formuj z masy kotleciki. Usmaż je na resztce oliwy na złoty kolor.
Placuszki podawaj z dipem jogurtowym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo dobre i smaczne jedzenie, zrobiłam według przepisu i niektóre porcje już wykończone serem
Tłumaczenie automatyczne
Dip był świetny, naleśniki smakowały jak nic, ale w sumie było nadal dobre. Ciasto wyszło świetnie. Zdecydowanie dodałabym do ciasta więcej czosnku, np. 4 ząbki i trochę więcej soli.
Tłumaczenie automatyczne