
Jemy zdrowo i smacznie

W salaterce dokładnie wymieszaj mąkę gryczaną i orkiszową, jajka, mleko i szczyptę soli. Ciasto odstaw na 10 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
Na patelni nieprzywierającej rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj pokrojone jabłka i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj miód i cynamon, wymieszaj.
Rozgrzej drugą patelnię nieprzywierającą i przystaw sobie naczynie z ciastem. Na średnim ogniu smaż cienkie naleśniki (ok. 1 minutę z jednej strony). Ciasta powinno wystarczyć na ok. 10 sztuk.
Na gotowe naleśniki nałóż farsz jabłkowy, zwiń i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe 😋
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Świetnie! Polecam dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu w zdrowszej wersji. jabłko można też zjeść na surowo, jeśli ktoś jest leniwy, ale w połączeniu z miodem i cynamonem jest po prostu pyszne!
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego