Kotleciki ziemniaczane z fasolą mung
- 740 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 8 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 174 Kcal
- 8,9 g białek
- 3,5 g tłuszczów
- 24 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Fasolę namocz na noc, żeby zmiękła.
Następnego dnia fasolę przepłucz, namocz w świeżej wodzie, zagotuj i gotuj do miękkości przez 15 minut na małym ogniu.
W drugim garnku zagotuj wodę, wrzuć nieobrane ziemniaki, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 15 minut na średnim ogniu.
Ugotowaną fasolę odcedź, umieść w naczyniu i zblenduj na gładką masę blenderem ręcznym.
Ugotowane ziemniaki pozostaw do wystygnięcia, a następnie obierz je i utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Starte ziemniaki dodaj do fasoli i wymieszaj z mąką, jajkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, przyprawami, solą i pieprzem.
Mokrymi rękami formuj z masy kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i smaż je z obu stron na złoto na średnim ogniu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Mieszanka jest trochę bardziej płynna, ale smakuje super.😁
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie, wszyscy w domu się lizali i pytali kiedy to powtórzymy😄
Tłumaczenie automatyczne
5