Sałatka z kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i sosem tahini
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 651 Kcal
- 24,4 g białek
- 30,1 g tłuszczów
- 61,4 g węglowodanów
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- ½× czerwone papryki średniej wielkości
- 4× sałata (na przykład sałata rzymska)
- 1 garść świeżej kolendry
- 3 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- mielony czarny pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem, a następnie przepłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób goryczki.
Sparzoną i przepłukaną kaszę wsyp do garnka i zalej wodą do wysokości ok. 2,5 cm nad powierzchnią ziaren. Posól połową łyżeczki soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Następnie przykryj i odstaw na 5 minut.
Soczewicę przepłucz zimną wodą, umieść w drugim garnku i zalej wodą do wysokości ok. 1 cm nad powierzchnią ziaren. Posól, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 10 minut. Odcedź i wylej nadmiar wody.
Paprykę pokrój w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Kolendrę drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa z ugotowaną kaszą i soczewicą, kolendrą, octem i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki dressingu i podawaj go razem z sałatką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonały :)
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo ciekawy smak, ogólnie smaczny i lekki.
Tłumaczenie automatyczne