Sałatka z kaszą gryczaną i tempehem
- 10 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Jak często jesz kaszę gryczaną? Nie jest ona zbyt popularna, a szkoda! Zawiera mnóstwo składników korzystnych dla organizmu, takich jak żelazo, rutyna i witamina B. Spróbuj włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu. Zacznij od naszego przepisu na sałatkę z kaszy gryczanej.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 524 Kcal
- 17,5 g białek
- 24,9 g tłuszczów
- 57,2 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Kaszę gryczaną przepłucz pod zimną bieżącą wodą.
2
Przesyp ją do garnka i zalej zimną wodą, tak by sięgała ona ok. 2,5 cm nad powierzchnię ziaren. Posól połową łyżeczki soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Następnie przykryj i odstaw na 5 minut.
3
Tempeh, paprykę i pomidorki pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko z ugotowaną kaszą, majerankiem, oliwą i sokiem z cytryny.
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Sałatkę podawaj na ciepło albo pozostaw do schłodzenia w lodówce.
Nasza rada
Gotową sałatkę możesz udekorować kilkoma gałązkami świeżego majeranku i listkami pietruszki.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobrze, zamiast natki pietruszki posypałam szczypiorkiem i odrobiną rukoli. Idealny lunch do pracy
Tłumaczenie automatyczne