Duszona cukinia à la bigos
- 15 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Że z cukinii można zrobić kulinarne cuda wianki, wiadomo nie od dziś. Ale że bigos? Proszę bardzo: smakuje trochę jak lekki bezmięsny bigos z młodej kapusty. Idealny jako dodatek do mięs, ziemniaków lub solo.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 115 Kcal
- 3 g białek
- 3 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Sposób przygotowania
1
Zetrzyj* cukinię na tarce o grubych oczkach, posól i umieść w sitku, aby usunąć nadmiar soku. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
2
Na wolnym ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i 3 łyżki cukru. Skarmelizuj cebulę. Potrwa to ok. 5–8 minut.
3
Do cebuli dodaj kminek i odsączoną cukinię. Zwiększ ogień i smaż cukinię przez ok. 3 minuty, mieszając.
4
Wymieszaj skrobię z 100 ml wody i 3 łyżkami octu. Podlej nią cukinię i duś przez kolejne 2–3 minuty. Dopraw do smaku solą, octem i cukrem.
5
*Jeżeli cukinie są duże i mają już nasiona, usuń je łyżką przed utarciem warzyw.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To jest pyszne!
Tłumaczenie automatyczne
Podobało mi się, było dobrze
Tłumaczenie automatyczne