Ziemniaki au gratin
- 20 min.
- 27 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 348 Kcal
- 22 g białek
- 16 g tłuszczów
- 28 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj sobie formę żaroodporną (20 × 30 cm).
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zetrzyj camembert na tarce o dużych oczkach, a ser żółty na drobnych oczkach.
Wsyp ziemniaki do miski, dodaj wiórki sera i zalej masą z mleka, serka śmietankowego i jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, by ziemniaki dokładnie pokryły się masą jajeczną i serem.
Dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż ziemniaki warstwami w formie do zapiekanek.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 25–27 minut w temperaturze 195–200°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Gotową zapiekankę podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Polecam wstępnie ugotować ziemniaki. Jeśli chcesz upiec je na surowo, musisz je pokroić w naprawdę cienkie plasterki. Ja wolę grubszą i wtedy trzeba ją piec znacznie dłużej, przynajmniej godzinę, a nawet półtorej. Dziś dodałam czerwoną cebulę z czosnkiem, idealnie podkręca smak, a cebula też dodaje trochę koloru :). Ciesz się tym.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały przepis, sycący i, pomijając czas w piekarniku, szybki i łatwy w przygotowaniu. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze raz. Z pewnością jest odpowiedni dla kucharzy, którzy nie chcą spędzać czasu w kuchni, ale mimo to chcą się dobrze bawić. 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Dodam, że trzeba go piec znacznie dłużej, ale dla mnie to przepis i tak doskonały 👍
Tłumaczenie automatyczne