Zapiekanka ziemniaczana z ricottą i pieczarkami
- 10 min.
- 50 min.
- Średnie
- 4 porcji
Zapiekanka ziemniaczana w stylu francuskich pommes en gratin. My dodaliśmy do niej jeszcze ricottę i pieczarki. Konkretna porcja białka gwarantowana.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 385 Kcal
- 14 g białek
- 18 g tłuszczów
- 43 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Ziemniaki i marchew obierz i razem z umytymi pieczarkami pokrój na cienkie plasterki.
3
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, następnie zdejmij z ognia.
4
Do garnka dodaj ricottę, mleko sojowe, sól i pieprz.
5
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wymieszaj.
6
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 45 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały przepis. Zastąpiłam mleko sojowe śmietanką bez laktozy. To smakuje świetnie.
Tłumaczenie automatyczne
Nie miałam mleka sojowego, więc zastąpiłam śmietaną do gotowania
smaczny przepis, dodałam też więcej grzybów
Tłumaczenie automatyczne