Sushi z quinoą
- 15 min.
- 15 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 234 Kcal
- 14 g białek
- 10 g tłuszczów
- 23 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Quinoę co najmniej 2 razy opłucz w zimnej wodzie i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Buraczki, łososia i ogórka pokrój w paski o jednakowej długości.
Ugotowaną quinoę pozostaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z serkiem śmietankowym i szczyptą soli. Na blacie kuchennym przygotuj matę do sushi. Ułóż na niej nori, błyszczącą stroną w dół. Na ⅞ długości arkusza rozsmaruj warstwę quinoi o grubości około 3 mm. Quinoę ubij i wygładź za pomocą łyżki.
Ułóż na arkuszu paseczek łososia, buraczka i ogórka. Zwijanie rozpocznij od strony, na której znajduje się łosoś, buraczek i ogórek, w kierunku strony bez nadzienia.
Zwijając, lekko przyciskaj zawartość od góry, żeby rulonik dobrze się trzymał. Żeby go skleić, przejedź po miejscu sklejenia wilgotną dłonią. W identyczny sposób zwiń pozostałe trzy arkusze. Ruloniki pokrój następnie ostrym nożem na kawałki o szerokości około 2 cm.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dostosowałem sushi do swoich upodobań. Ogórka kładę tylko z paluszkami krabowymi lub łososiem. Komosę zastąpiłam ryżem do sushi i zmieszałam z puszystą wiązką.
Tłumaczenie automatyczne
Niestety buraki w przepisie wcale nie są dobre i wszystko jest przytłaczające. Filadelfia jest całkowicie rozrzucona, a bułki są złe
Tłumaczenie automatyczne