Suflet ryżowy
- 68 min.
- 48 min.
- Średnie
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 341 Kcal
- 11 g białek
- 10 g tłuszczów
- 51 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Wlej do garnka 500 ml mleka. Dodaj ryż, anyż, miód, ekstrakt waniliowy i 20 g masła. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ryż powinien wchłonąć całe mleko.
Ugotowany ryż przesyp do dużej miski i pozostaw na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 185–190°C i wysmaruj formę do zapiekanek (20 × 25 cm) pozostałymi 10 g masła.
Wyjmij z ryżu gwiazdkę anyżu, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 3 jajka. Wymieszaj.
Przełóż masę ryżową do formy i ułóż na wierzchu ćwiartki śliwek. Lekko wciśnij je w masę.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 185–190°C i piecz przez 25–27 minut.
Wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Przepis na pewno nie jest na 5 porcji, raczej na 2.
Tłumaczenie automatyczne