Spring rolls z wędzonym tofu i sosikiem orzechowym
- 15 min.
- 2 min.
- Średnie
- 8 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 153 Kcal
- 5 g białek
- 7 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Marchewkę, ogórka i tofu pokrój w zapałkę.
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i podsmaż na niej tofu, tak by ze wszystkich stron zrobiła się złota skorupka. Odstaw.
Pokrój awokado na 8 cząstek. Porwij liście sałaty na kawałki. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i zahartuj zimną wodą.
Na talerzu umieść pojedynczy arkusz papieru ryżowego. Polej wodą i poczekaj, aż wsiąknie, a papier zmięknie.
Na środku arkusza umieść kilka kawałków sałaty i porcję makaronu. Wszystkie brzegi arkusza mają pozostać czyste. Na sałacie ułóż 1/8 marchewki, ogórków i tofu oraz 1 cząstkę awokado. Jeżeli chcesz, możesz dodać ulubione zioła, np. bazylię tajską albo kolendrę.
Dolną i górną krawędź złóż na nadzienie, a następnie zwiń arkusz z lewa do prawa. W taki sam sposób przygotuj pozostałe rollsy.
Przygotuj sosik: zblenduj miód, masło orzechowe, sos sojowy i wodę.
Podawaj rollsy z sosikiem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny przepis 🤤 Zamiast tofu użyłam paluszków surimi. Zawsze zanurzałam papier ryżowy w garnku z wodą na kilka sekund, aż zmiękł. Sos jest słodszy, ale też pyszny.
Tłumaczenie automatyczne