SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 306 Kcal
  • 15 g białek
  • 5 g tłuszczów
  • 49 g węglowodanów

Naturalne remedium na zmęczenie i rozdrażnienie – Reishi

  • Lepsza odporność
  • Chroni serce
  • Łagodzi stres
Więcej informacji

Składniki

5 porcje

Dobrze przyswajalny magnez zapewnia wysoką jakość snu

  • Najlepiej przyswajalna forma magnezu
  • Naturalny sposób na zmęczenie
  • Przynosi ulgę przy skurczach mięśni
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Suszoną soczewicę opłucz zimną wodą, wsyp do garnka, zalej ok. litrem wody, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień na średni lub wolny, przykryj garnek i ugotuj soczewicę do miękkości (ok. 30 minut). W razie potrzeby dodaj więcej wody.

2

Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3

Ugotowaną soczewicę odcedź, ale nie wylewaj wody (ok. 500 ml)!

4

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Smaż przez 2–3 minuty na dużym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj utarte ziemniaki, wodę, w której gotowała się soczewica i 800 ml bulionu. Gotuj, aż soczewica napęcznieje, a sos się zagęści (10–15 minut).

5

Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem sadzonym.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Petr Jakubek
17. lipca 2024

Andrea Šťastná
08. czerwca 2024

doskonały! i mnóstwo błonnika

Tłumaczenie automatyczne

Jana Kvasnovska
08. maja 2024

Przepis jest napisany nielogicznie, zwłaszcza punkt 4. Najpierw wlewa się wodę z soczewicy. Następnie podsmażamy cebulę i ziemniaki, zalewamy resztą wody i bulionu. Potem brakuje mi wzmianki, że trzeba dodać soczewicę, bo nagle czekamy, aż urosną… Tylko gdzie, w wyłączonym garnku (swoją drogą, jeśli już ją wyłączyliśmy jako ugotowaną? , dużego wzrostu głośności raczej nie będzie) 🙂

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu