
Jemy zdrowo i smacznie

Suszoną soczewicę opłucz zimną wodą, wsyp do garnka, zalej ok. litrem wody, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień na średni lub wolny, przykryj garnek i ugotuj soczewicę do miękkości (ok. 30 minut). W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ugotowaną soczewicę odcedź, ale nie wylewaj wody (ok. 500 ml)!
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Smaż przez 2–3 minuty na dużym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj utarte ziemniaki, wodę, w której gotowała się soczewica i 800 ml bulionu. Gotuj, aż soczewica napęcznieje, a sos się zagęści (10–15 minut).
Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe 👍
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Szybko, super :-)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego