SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Suszoną soczewicę opłucz zimną wodą, wsyp do garnka, zalej ok. litrem wody, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień na średni lub wolny, przykryj garnek i ugotuj soczewicę do miękkości (ok. 30 minut). W razie potrzeby dodaj więcej wody.

2

Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3

Ugotowaną soczewicę odcedź, ale nie wylewaj wody (ok. 500 ml)!

4

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Smaż przez 2–3 minuty na dużym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj utarte ziemniaki, wodę, w której gotowała się soczewica i 800 ml bulionu. Gotuj, aż soczewica napęcznieje, a sos się zagęści (10–15 minut).

5

Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem sadzonym.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

lavela
19. stycznia 2024

😋😋👍

Tłumaczenie automatyczne

Krpy1992
06. października 2023

znakomicie, na pewno zrobimy to jeszcze raz 😉

Tłumaczenie automatyczne

Kateřina Stratilová
22. lutego 2023

Doskonałe 👍

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu