Soczewica z jajkiem sadzonym
- 13 min.
- 48 min.
- Łatwe
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 306 Kcal
- 15 g białek
- 5 g tłuszczów
- 49 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Suszoną soczewicę opłucz zimną wodą, wsyp do garnka, zalej ok. litrem wody, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień na średni lub wolny, przykryj garnek i ugotuj soczewicę do miękkości (ok. 30 minut). W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ugotowaną soczewicę odcedź, ale nie wylewaj wody (ok. 500 ml)!
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Smaż przez 2–3 minuty na dużym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj utarte ziemniaki, wodę, w której gotowała się soczewica i 800 ml bulionu. Gotuj, aż soczewica napęcznieje, a sos się zagęści (10–15 minut).
Dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonały! i mnóstwo błonnika
Tłumaczenie automatyczne
Przepis jest napisany nielogicznie, zwłaszcza punkt 4. Najpierw wlewa się wodę z soczewicy. Następnie podsmażamy cebulę i ziemniaki, zalewamy resztą wody i bulionu. Potem brakuje mi wzmianki, że trzeba dodać soczewicę, bo nagle czekamy, aż urosną… Tylko gdzie, w wyłączonym garnku (swoją drogą, jeśli już ją wyłączyliśmy jako ugotowaną? , dużego wzrostu głośności raczej nie będzie) 🙂
Tłumaczenie automatyczne