Sałatka z kuskusa i granatu
- 20 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 603 Kcal
- 20 g białek
- 21 g tłuszczów
- 82 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Dymkę, miętę i natkę pietruszki grubo posiekaj. Selera pokrój w drobną kostkę. Ostrożnie wydłub nasiona granatu. Marchewkę potnij na cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw albo pokrój nożem w kosteczkę.
Kuskus zalej 400 ml wrzątku, przykryj i pozostaw do napęcznienia na 5-10 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
W międzyczasie upraż na suchej patelni płatki migdałowe (wystarczy 5 minut na wolnym ogniu).
Ugotowany kuskus wymieszaj z siekaną cebulką, miętą, natką pietruszki, selerem, marchewką, granatem i prażonymi płatkami migdałowymi.
Na koniec dodaj sok z 1 cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Uwielbiam kuskus z granatem. Ta sałatka jest całkiem dobra, tylko trochę wytrawna. Zrobiłam dokładnie według przepisu i muszę przyznać, że zdobycie tylu świeżych ziół było pewnym problemem. Następnym razem pokroiłem marchewki na kółka lub półkoła, bo tak jeść nie było łatwo. Poza tym, ale w smaku całkiem nieźle.
Tłumaczenie automatyczne