Sałatka szparagowa z sosem jogurtowym
- 15 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 555 Kcal
- 21 g białek
- 36 g tłuszczów
- 38 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przepłucz ryż w zimnej wodzie, wsyp do garnka i zalej świeżą wodą. Posól i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 25–35 minut, w zależności od gatunku ryżu).
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej szparagi i szpinak. Wystarczą ok. 3 minuty.
Wyjmij szpinak z patelni i odstaw. Podsmażaj szparagi przez kolejnych 5 minut, aby zmiękły, ale zachowały chrupkość.
Ugotuj jajka na twardo. Pokrój cebulę w krążki.
Przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj jogurt naturalny, sól, sok z cytryny i miód.
Podziel ryż, podsmażone szparagi i szpinak na dwie porcje.
Dodaj do każdej posiekaną cebulę i pokrojone jajka.
Polej sosem, posyp pestkami dyni i pokrojonym awokado. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie, nie miałem czasu na ryż, ale i tak doskonałe.
Tłumaczenie automatyczne
Więc to jest przysmak. Zrobiłem to przed tygodniem i znowu mam ochotę!
Tłumaczenie automatyczne
Ten przepis to dla mnie kompletna bomba. To szybkie i proste. Ja tylko trochę przygotowałam, nie dodałam szparagów, dodałam mrożony szpinak i dodałam ciecierzycę, kukurydzę i groszek. + wskazówka - dodaj bazylię lub inne zioła do dipu, lepiej smakuje 😘💯
Tłumaczenie automatyczne