Roladki cielęce w sosie teriyaki
- 25 min.
- 50 min.
- Średnie
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 594 Kcal
- 34 g białek
- 18 g tłuszczów
- 71 g węglowodanów
Składniki
- 200 g marchewki
- 205 g dymki
- 400 g pieczeń cielęca bez kości ()
- 210 g ryżu jaśminowego (waga na sucho)
- 2,7 l wody
- 10 g świeżych papryczek chili
- sok z limonki
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 185°C i przygotuj formę żaroodporną (20 × 20 cm).
Obierz marchew i pokrój ją w 6 cienkich słupków o długości ok. 10–13 cm.
W słupki pokrój również 180 g dymki. Resztę dymki pokrój w plasterki i odstaw.
Umyj i oczyść mięso, pokrój je w 6 plastrów. Na blacie rozłóż arkusz papieru do pieczenia, ułóż na nim plastry mięsa, przykryj drugim arkuszem i ubij mięso tłuczkiem, aby plastry były cieńsze i delikatniejsze.
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, włóż do niej mięso i dokładnie, gołymi rękami posmaruj sosem.
Po kilku minutach przygotuj roladki: na brzegu każdego plastra umieść 1 słupek marchewki i 1 słupek dymki. Cisno zwiń mięso wokół warzyw i ułóż w formie żaroodpornej, zwiniętym brzegiem w dół.
Kiedy wszystkie roladki będą gotowe, podlej roladki 200 ml wody, wstaw formę do piekarnika i piecz przez 45–50 minut w temperaturze 180–185°C.
Co 10 minut wysuń formę z piekarnika, podlej roladki kilkoma łyżkami sosu i z powrotem zamknij.
W międzyczasie ugotuj ryż: wsyp go do garnka, zalej 2,5 l wody, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 17–20 minut na średnim ogniu.
Drobno posiekaj papryczkę chili.
Ugotowany ryż odcedź, przesyp z powrotem do garnka i przykryj, by nie wystygł.
Upieczone roladki skrop sokiem z limonki, podziel na 3 porcje i ułóż obok nich porcję ryżu.
Posyp każdą porcję posiekanym chili i plasterkami dymki. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe, łatwe przygotowanie, które wszystkim smakowało w domu.
Tłumaczenie automatyczne