Pstrąg z chili, limonką i sałatką z bulguru na ciepło
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 82Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 594 Kcal
- 30 g białek
- 22 g tłuszczów
- 69 g węglowodanów
Składniki
- 2× filety z pstrąga ze skórą
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka z limonki
- 2 ząbki czosnku (zetrzyj)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ lyzeczki mielonego chili
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 150°C. Bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filety opłucz, osusz i posól z obu stron.
W misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki, skórkę z limonki, wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, ¼ łyżeczki chili i pieprz. Marynatę odstaw.
Na patelni żaroodpornej rozgrzej 1 łyżkę oliwy, ułóż na niej pstrąga skórą w dół, obsmażaj przez 3–4 minuty. Obróć rybę i polej ją marynatą z limonki, smaż przez kolejne 2 minuty.
Następnie umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku i piecz pstrąga przez kolejne 4–5 minut w temperaturze 140–150°C.
Przygotuj sałatkę: ugotowany bulgur wymieszaj z żurawiną i miętą, podawaj z pieczonym pstrągiem.
* Jeżeli uda Ci się kupić świeżą żurawinę, zamiast 100 g suszonej – dodaj do sałatki 200–250 g świeżej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Smaki świetnie do siebie pasują. Użyłem kolendry zamiast mięty.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo podobało mi się to połączenie smaków
Tłumaczenie automatyczne