Potrawka z kurczaka i kalafiora w mleku kokosowym
- 10 min.
- 25 min.
- Średnie
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 450 Kcal
- 30 g białek
- 27 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Połowę kalafiora podziel na różyczki, drugą połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze przez kilka sekund.
Następnie dodaj mięso z kurczaka pokrojone w paski i duś na wolnym ogniu.
Wsyp utartego kalafiora, podlej bulionem i duś pod pokrywką.
Kiedy bulion się wchłonie, sprawdź, czy kalafior się ugotował. Jeżeli nie, dolej wody i duś jeszcze przez chwilę.
Do zawartości patelni dorzuć różyczki kalafiora, dopraw kurkumą i przyprawą curry. Zalej mlekiem kokosowym.
Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z gotowanym ryżem lub chlebkami naan.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Myślałam, że jest dość cienkie, spokojnie można zetrzeć więcej kalafiora, wycisnęłam też więcej czosnku i na koniec posypałam mielonym chilli, ale lubię mocne smaki, przepis jest znakomity i bardzo mi smakowało, na pewno zrobię jeszcze raz :))
Tłumaczenie automatyczne
bardzo smaczny przepis..
Tłumaczenie automatyczne
Ten przepis jest pyszny. Często gotuję.
Tłumaczenie automatyczne