Pikantny gulasz z kurczaka
- 15 min.
- 14 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 263 Kcal
- 32 g białek
- 10 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g żółtej papryki
- 120 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 130 g obranych pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 ml wody
- 2 łyżki sosy sojowego bez dodatku soli
- ½ lyzeczki mielonego chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Umyj, oczyść i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w centymetrową kostkę.
Umyj papryki i grubo je posiekaj. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce.
Weź patelnię i rozgrzej na dużym ogniu 3 łyżki oliwy. Wrzuć na mocno rozgrzaną oliwę pokrojonego kurczaka i smaż przez 3–4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną paprykę, utarty czosnek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty, ciągle mieszając.
Zmniejsz ogień. Dodaj pomidory z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, 70 ml wody, 2 łyżki sosu sojowego, mielone chili i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj i duś do miękkości przez 6–7 minut.
Podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
👍🏻
Tłumaczenie automatyczne
Doskonale
Tłumaczenie automatyczne