![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Wszystkie składniki na ciasto: świeży szpinak, jajka, sól, pieprz, mleko i mąkę umieść w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę.
Odstaw ciasto i przygotuj farsz.
Wymieszaj twaróg, siekany szczypiorek, sól i 1 łyżeczkę oliwy.
Wstaw farsz do lodówki i zacznij smażyć naleśniki.
Nabieraj chochlą porcje ciasta i smaż je na mocno rozgrzanej patelni nieprzywierającej (Ø 20–25 cm); możesz użyć odrobiny oliwy, ale cienkie naleśniki najlepiej wyjdą na suchej patelni.
Smaż je przez 3–3,5 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
Gotowy naleśnik zacznie odklejać się od patelni, a na jego powierzchni pojawią się bąble powietrza.
Pokrój szynkę w paseczki i upraż ją na suchej patelni (3–4 minuty).
Na środku każdego naleśnika rozsmaruj łyżką masę serową, posyp ugotowanym groszkiem i prażoną szynką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bomba, tylko naleśników było tylko 5 zamiast dziesięciu. Chyba mam większą patelnię 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis, ale dodałam trochę więcej mąki.
Tłumaczenie automatyczne
5 gwiazdek