Naleśniki szpinakowe z nadzieniem serowym
- 15 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 10 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 119 Kcal
- 8 g białek
- 8 g tłuszczów
- 8 g węglowodanów
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 sztuki jajek
- 200 ml półtłustego mleka
- 65 g mąki orkiszowej razowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Etykiety
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto: świeży szpinak, jajka, sól, pieprz, mleko i mąkę umieść w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę.
Odstaw ciasto i przygotuj farsz.
Wymieszaj twaróg, siekany szczypiorek, sól i 1 łyżeczkę oliwy.
Wstaw farsz do lodówki i zacznij smażyć naleśniki.
Nabieraj chochlą porcje ciasta i smaż je na mocno rozgrzanej patelni nieprzywierającej (Ø 20–25 cm); możesz użyć odrobiny oliwy, ale cienkie naleśniki najlepiej wyjdą na suchej patelni.
Smaż je przez 3–3,5 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
Gotowy naleśnik zacznie odklejać się od patelni, a na jego powierzchni pojawią się bąble powietrza.
Pokrój szynkę w paseczki i upraż ją na suchej patelni (3–4 minuty).
Na środku każdego naleśnika rozsmaruj łyżką masę serową, posyp ugotowanym groszkiem i prażoną szynką.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bomba, tylko naleśników było tylko 5 zamiast dziesięciu. Chyba mam większą patelnię 🙂
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis, ale dodałam trochę więcej mąki.
Tłumaczenie automatyczne
5 gwiazdek