Kurczak pieczony w ziołach
- 15 min.
- 120 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Upieczenie kurczaka to niby nic trudnego, ale każdy, nawet najprostszy przepis zawsze da się udoskonalić. Tym razem upiekliśmy mięso w occie winnym, o którym często niesłusznie zapomina się w kuchni, z dodatkiem ziół: liścia laurowego i tymianku.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 319 Kcal
- 29 g białek
- 20 g tłuszczów
- 6 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
2
Posól kurczaka ze wszystkich stron.
3
Przenieść go do brytfanny i podlej octem winnym. Następnie gołymi rękoma wsmaruj ocet w mięso.
4
Drobno posiekaj bazylię i tymianek.
5
Posmaruj kurczaka ziołami, a część włóż do środka razem z całymi liśćmi laurowymi.
6
Podlej kurczaka 300 ml wody i piecz go przez 1,5 godziny w temperaturze 150–160°C.
7
Następnie zwiększ temperaturę do 190–200°C i piecz jeszcze przez 30 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie
Tłumaczenie automatyczne
Znowu jest pysznie
Tłumaczenie automatyczne
Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka
Tłumaczenie automatyczne