SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 97 Kcal
  • 3 g białek
  • 6 g tłuszczów
  • 9 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

25 sztuki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do 180°C, umieść w nim batat wraz ze skórką i piecz do miękkości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.

2

W międzyczasie przygotuj quinoę: kilkakrotnie przepłucz ją wrzącą wodą, wsyp do garnka z wodą (dwa razy tyle wody, ile quinoi) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości (przez ok. 15 minut na wolnym ogniu). Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw quinoę pod pokrywką przez kolejnych 5-10 minut, aż lekko napęcznieje a woda całkowicie się wpije.

3

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj.

4

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju słonecznikowego, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu.

5

Upieczony batat obierz i rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą kukurydzianą, ugotowaną quinoą i podsmażoną cebulką z czosnkiem.

6

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego. Z masy formuj niewielkie placuszki, panieruj je w sezamie i smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Ciasta powinno wystarczyć na 25 kotlecików o średnicy ok. 4-5 cm.

Nasza rada
Kotleciki podawaj z gęstą kwaśną śmietaną i sałatką z roszponki, jabłka, oliwy i soli.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Ellča
30. czerwca 2021

naprawdę mi się podobało

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Aleš Krumphanzl
23. czerwca 2021

Świetnie, dzięki za wskazówkę. Chociaż jak zawsze nie trzymałam się przepisu, więc ugotowałam bata i nie upiekłam. Grochu nie miałem. I w końcu nie usmażył, ale do diabła. :) Podawany z dipem jogurtowym.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1193576
Lucytree
23. marca 2021

Bardzo dobrze! Ale nie wiemy, co zrobiliśmy źle (komosa ryżowa gotowała się w zbyt dużej ilości wody?), Ponieważ mieszanina w ogóle się nie trzymała. Po dodaniu około 10 łyżek groszku i wmieszaniu sezamu do mikstury udało nam się obrócić je na jedną stronę po upieczeniu „pasztecików”, ale i tak się kruszyły ... więc przygotowanie nie było zbyt szybkie, ale i tak cieszyliśmy się obiadem : -)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1225080
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu