![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
![Kotleciki z quinoi i pieczonych batatów](https://jz.img0.cz/media/07/eb/07ebb52e-fa7f-4671-acbd-5a36a0571167.jpg.570x570_q85_crop.jpg)
Kotleciki z quinoi i pieczonych batatów
20 min.
90 min.
Średnie
25 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 97 Kcal
- 3 g białek
- 6 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C, umieść w nim batat wraz ze skórką i piecz do miękkości przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170–180°C.
W międzyczasie przygotuj quinoę: kilkakrotnie przepłucz ją wrzącą wodą, wsyp do garnka z wodą (dwa razy tyle wody, ile quinoi) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości (przez ok. 15 minut na wolnym ogniu). Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw quinoę pod pokrywką przez kolejnych 5-10 minut, aż lekko napęcznieje a woda całkowicie się wpije.
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju słonecznikowego, dodaj czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu.
Upieczony batat obierz i rozgnieć widelcem, wymieszaj z kaszą kukurydzianą, ugotowaną quinoą i podsmażoną cebulką z czosnkiem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego. Z masy formuj niewielkie placuszki, panieruj je w sezamie i smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Ciasta powinno wystarczyć na 25 kotlecików o średnicy ok. 4-5 cm.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie spodziewałem się, że mi się to spodoba, ale było naprawdę, naprawdę dobre😜
Tłumaczenie automatyczne
U mnie w ogóle się nie sprawdziły, ale wina leży po mojej stronie 😅 smak super, ale konsystencja trochę nie ta jak dla mnie
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis, bardzo mi się podoba. Dodałam mniej mąki (użyłam mąki TK), tak dla odczucia, trochę się klei, ale wcale nie jest niebezpieczna. Dobrze leży i można go ładnie formować.
Tłumaczenie automatyczne