Faszerowane pieczone ziemniaki
- 15 min.
- 36 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 253 Kcal
- 9 g białek
- 17 g tłuszczów
- 15 g węglowodanów
Składniki
- 4× surowe większe ziemniaki typu B (ok. 250 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g serka śmietankowego
- 30 g parmezanu (drobno utartego)
- 1 ząbek czosnku (drobno utartego)
- 30 ml półtłustego mleka
- 100 g półtłustego twarogu
- 80 g kwaśnej śmietany (12% tłuszczu)
- 10 g świeżego szczypiorku (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj ziemniaki w mundurkach. Umyte, niepokrojone i nieobrane ziemniaki wrzuć do dużej ilości wody i gotuj przez 13–15 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210–215°C i przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm).
Ugotowane ziemniaki przesyp do formy, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 18–21 minut.
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia zacznij przygotowywać nadzienie. Wymieszaj serek śmietankowy, drobno utarty parmezan, drobno utarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, twaróg, kwaśną śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Wyjmij upieczone ziemniaki z formy i lekko je natnij, tak aby powstała „kieszonka”. Włóż do środka tyle nadzienia serowego, ile się zmieści.
Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
.
Tłumaczenie automatyczne