Domowa pizza na cieście razowym
- 60 min.
- 25 min.
- Średnie
- 4 porcji
Najlepsza pizza? Oczywiście taka domowej roboty, na cieście razowym! Wypróbuj nasz przepis, a zobaczysz, że do pizzerii będziesz chodzić już tylko na spaghetti lub lasagne. Baw się składnikami, upiecz wersję wegetariańską albo mięsną.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 223 Kcal
- 11 g białek
- 7 g tłuszczów
- 29 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Wymieszaj mąkę, olej, drożdże, ciepłe mleko, sól i cukier. Nakryj czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę, aby wyrosło.
2
W drugim naczyniu wymieszaj pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oregano i szczyptę soli.
3
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na okrągły placek i przenieś go na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
4
Rozsmaruj na cieście sos pomidorowy z czosnkiem i przyprawami.
5
Na wierzchu ułóż plasterki świeżych pomidorów i mozzarelli.
6
Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 190°C.
Nasza rada
Do pizzy możesz dodać dowolne dodatki: szpinak, mięso z kurczaka, szynkę, warzywa itp.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
W przypadku mąki żytniej ciasto po upieczeniu jest bardziej suche i wręcz przeciwnie, bardzo lepkie w trakcie wyrabiania. Jeśli chodzi o mnie, następnym razem spróbuję z orkiszem zamiast żyta
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały! Ciasto jest luźne i każdy może nałożyć na nie to, co mu się podoba. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej i ciasto wyszło ładnie.
Tłumaczenie automatyczne