Chrupkie nuggetsy z kurczaka
- 5 min.
- 20 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 282 Kcal
- 31 g białek
- 3 g tłuszczów
- 32 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Mięso umyj i oczyść. Pokrój w dość szerokie paski.
W niewielkim naczyniu wymieszaj jogurt, kurkumę, sól, pieprz i chili.
W drugim naczyniu pokrusz płatki kukurydziane. Użyj do tego gołej ręki, tłuczka lub blendera ręcznego.
Pokrojone mięso z kurczaka przełóż do miski z sosem jogurtowym i wymieszaj, tak by każdy kawałek był nim dokładnie pokryty.
Następnie panieruj mięso w pokruszonych płatkach i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C.
Przed wyjęciem sprawdź, czy mięso jest całkowicie upieczone. Wystarczy przekroić jeden kawałek nożem: jeżeli jest w środku nadal różowe, piecz je jeszcze przez kilka minut.
Nuggetsy podaliśmy z dipem z jogurtu, czosnku, skórki z limonki i posiekanej natki pietruszki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wow.. Byłem bardzo zaskoczony, jakie to było doskonałe..
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis, do marynaty do kurczaka dodałam przyprawy, może następnym razem dodam mniej kurkumy, a więcej chili, ale to zależy od upodobań smakowych. Najlepsze jedzenie z dipem jogurtowym!
Tłumaczenie automatyczne