SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2

Przepłucz soczewicę w zimnej wodzie. Przesyp ją do garnka, zalej 600 ml wody i gotuj przez 12–15 minut do miękkości.

3

Ugotowaną soczewicę odcedź na sitku i pozostaw ją na chwilę do ostygnięcia. Następnie przerzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę, majeranek, sól, mąkę, płatki owsiane i jajka.

4

Powstanie zwarte ciasto, z którego powinno dać się uformować kotlety. Jeżeli jest ono zbyt rzadkie, możesz oprószyć je mąką, a jeżeli zbyt gęste – dodaj odrobinę mleka lub jeszcze jedno jajko.

5

Uformuj z ciasta 10–12 burgerów.

6

Na patelni żaroodpornej rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego. Usmaż na nim kotlety, po 2–3 minuty z każdej strony.

7

Patelnię z burgerami zdejmij z ognia i wstaw do piekarnika. Wystarczy 10–11 minut pieczenia w 180°C.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Katka Bartošová
16. maja 2023

Dodałam dużo soli i ziół i wyszło bardzo dobrze.😊

Tłumaczenie automatyczne

Anička Šťastná
08. marca 2023

Najlepsze i łatwe dla mnie🫶🏽

Tłumaczenie automatyczne

Nicola Matečková
07. marca 2023

przepis jest super, dodałam tylko 1 jajko i nie odcedzałam soczewicy, dodatkowo dodałam przyprawy do smaku

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu