
Jemy zdrowo i smacznie

Jemy zdrowo – pakiet 2 książek

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przepłucz soczewicę w zimnej wodzie. Przesyp ją do garnka, zalej 600 ml wody i gotuj przez 12–15 minut do miękkości.
Ugotowaną soczewicę odcedź na sitku i pozostaw ją na chwilę do ostygnięcia. Następnie przerzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę, majeranek, sól, mąkę, płatki owsiane i jajka.
Powstanie zwarte ciasto, z którego powinno dać się uformować kotlety. Jeżeli jest ono zbyt rzadkie, możesz oprószyć je mąką, a jeżeli zbyt gęste – dodaj odrobinę mleka lub jeszcze jedno jajko.
Uformuj z ciasta 10–12 burgerów.
Na patelni żaroodpornej rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego. Usmaż na nim kotlety, po 2–3 minuty z każdej strony.
Patelnię z burgerami zdejmij z ognia i wstaw do piekarnika. Wystarczy 10–11 minut pieczenia w 180°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wzięłam wszystko na oko i podczas gotowania mocno posoliłam soczewicę, dodałam czosnek i usmażona na oleju. I zadziałało... podałam tylko trochę mąki i dużo ugotowałam soczewkę. Doskonałe
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
🔝.
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Nie za dużo smaku, trzeba naprawdę posmakować substancji z soczewki, np. z czosnkiem, pieprzem lub dodaj trochę sosu
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego