Buchty drożdżowe z sosem budyniowym
- 175 min.
- 35 min.
- Średnie
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 475 Kcal
- 18 g białek
- 14 g tłuszczów
- 65 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Wyrób na gładką masę. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno go być dwa razy tyle, co na początku.
Przygotuj formę do zapiekanek o średnicy 20 cm i pokryj ją papierem. Posyp stolnicę 20 g mąki. Przełóż na nią ciasto i podziel je na 20 porcji o podobnej wielkości. Uformuj z nich kulki i upchnij je w przygotowanej formie do zapiekanek.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut. Po ok. 20 minutach rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz buchty przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C, aż nabiorą złotego koloru.
W międzyczasie przygotuj sos budyniowy. Do dużego garnka wlej 250 ml mleka, dodaj miód i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałych 250 ml mleka wlej do głębokiego naczynia, dodaj budyń waniliowy w proszku i 2 żółtka. Ubij trzepaczką. Wlej pogrzane mleko z miodem i ekstraktem. Dobrze wymieszaj i przelej z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko. Gotuj przez ok. 1 minutę na wolnym lub średnim ogniu, aby budyń zgęstniał.
Upieczone buchty podziel na porcje i bezpośrednio przed podaniem polej sosem budyniowym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bułeczki ładnie wyrosły a do kremu dodałam tylko trochę rumu :)
Tłumaczenie automatyczne
krem był za gęsty. Ogólnie nie było źle, ale raczej nie będę tego robić regularnie
Tłumaczenie automatyczne
Przepis znowu mnie nie zawiódł, bułeczki pięknie wyrosły i na drugi dzień były miękkie, super
Tłumaczenie automatyczne