Ciastka ule
- 145 min.
- 0 min.
- Średnie
- 25 sztuki
Składniki
- 160 g drobno mielonych płatków owsianych
- 70 g cukru trzcinowego
- 20 g holenderskiego kakao
- 15 g miodu (można zastąpić syropem klonowym)
- 90 g masła (w tempeaturze pokojowej)
- 25 sztuk biszkoptów pełnoziarnistych
- 15 g cukru trzcinowego (do posmarowania formy)
- 50 ml domowego ajerkoniaku na mleku kokosowym
- 25 g masła (do posmarowania formy)
Podívejte se na přípravu receptu na videu
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj płatki owsiane, 70 g cukru trzcinowego, kakao, miód i 90 g masła (lub oleju kokosowego).
Wszystkie składniki starannie wyrób rękoma do wytworzenia zwartego ciasta, z którego można będzie uformować kulę.
Kulę z ciasta owiń formą spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj foremki na ule (ciasta wystarczy na ok. 25 ciastek, zależnie od wielkości foremek).
Przygotuj cukier trzcinowy (ok 15 g), masło lub olej kokosowy (ok. 25 g), biszkopty pełnoziarniste i domowej roboty likier jajeczny.
Zacznij formować ciastka: każdą foremkę wysmaruj najpierw odrobiną masła lub oleju i posyp cukrem trzcinowym. Następnie napełnij foremki ciastem. Na środku każdego zrób mały dołeczek i napełnij go likierem. Przykryj każde ciastko biszkoptem, rozłóż foremki i ostrożnie wyjmij zawartość.
Gotowe ciastka przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu tygodnia.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały przepis na likier jajeczny 👌
Tłumaczenie automatyczne
Są doskonałe. Pracuję już nad drugą partią. Pominąłem cukier, dodałem trochę więcej miodu i przełożyłem kakao na pół z chlebem świętojańskim. Pleśni nie wymazałam, ale zawsze wycierałam do sucha papierowym ręcznikiem i gniazdo pięknie się odklejało. Napełniłam je mlecznym karmelem.
Tłumaczenie automatyczne